„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Saab J21 svéd elfogó vadászgép

A Svenska Aeroplan AB - SAAB - az 1930-as évek végén kezdte meg működését, külföldi repülőgépek licenc szerződés keretében történő gyártásával. Az első SAAB tervezésű repülőgép a Saab B17 volt. A II. világháború időszakában további két repülőgép került kifejlesztésre; a Saab B18 és a Saab J21. Ekkoriban ugyanis Svédország igyekezett biztosítani hagyományos semlegességét, de ugyanakkor nem juthatott külföldi hadfelszereléshez. A svédek ezért hazai fegyverkezési programba fogtak, beleértve egy fejlett vadászrepülőgép-típust is. A Saab 21-est a helyi licencgyártású Daimler-Benz DB 605B motorhoz tervezték. Az alsószárnyas, kéttörzsű, kettős farokkormány-felületekkel ellátott repülőgépre a törzsek közé került a tolólégcsavar, mig a törzs orrába erős fegyverzetet építettek. A törzs kialakítása később lehetővé tette, hogy a dugattyús motort sugárhajtóműre cseréljék. Ezt a sorozatot a 124 darabos, módosított fegyverzetű J21A-2 sorozat, majd 119 darab J21A-3 vadászbombázógép követte.

TECHNIKAI ADATOK: (J21A-1)

 • Hossz: 10,44 m

 • Magasság: 3,97 m

 • Fesztávolság: 11,57 m

 • Hatótáv: 750 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 10 995 m

 • Szerkezeti tömeg: 3250 kg

 • Felszálló tömeg: 4413 kg

 • Csúcssebesség: 645 km/h

 • Fegyverzet: egy 20 mm-es gépágyú és két 13,2 mm-es géppuska az orrba mereven beépítve, két 13,2 mm-es, mereven beépített géppuska a a két törzs és a szárny találkozásánál

 • Motor: egy 1475 Le-s (1100 kW) SFA DB 605B típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább