„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rogozarski IK-3 jugoszláv vadászrepülőgép

Az IK-3, Jugoszlávia első korszerű együléses vadászgépe az Ikarus IK-2 sirályszárnyas, egyfedelű vadászgép leváltására készült, önhordó alsószárnnyal, zárt pilótafülkével és behúzható futóművel. A magánkezdeményezésként megépült gép 1938 tavaszán repült először, és bár a prototípus elpusztult, a repülőgépet megrendelték. Az első 12 sorozatgépen módosították a pilótafülke tetejét és a főfutóművet, megerősítették a sárkányt és erősebb motort építettek be. 1939 júliusáig mind a 12 gépet átadták a jugoszláv légierő akkor Zimonyban (Zemun) állomásozó egységeinek (51 Grupa 161 és 162 Eskadrila). 1941 áprilisában a típus gépeivel mérsékelt sikereket értek el a német repülőgépekkel szemben, 11 támadó gépet lőttek le. A megmaradt jugoszláv gépeket a Veliki Radnici kényszerleszálló pályán a jugoszláv legénység maga robbantotta fel, nehogy a győztesek kezére kerüljenek.

TECHNIKAI ADATOK: (IK-3)

 • Hossz: 8,02 m

 • Magasság: 3,25 m

 • Fesztávolság: 10,32 m

 • Hatótáv: 780 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 9460 m

 • Szerkezeti tömeg: 2068 kg

 • Felszálló tömeg: 2630 kg

 • Csúcssebesség: 526 km/h

 • Fegyverzet: egy 20 mm-es, a motorba mereven beépített gépágyú, két 7,92 mm-es, a pilótafülke előtt a törzs tetején mereven beépített géppuska

 • Hajtómű: egy 980 Le-s (731 kW) Avia (Hispano-Suiza licenc) 12Ycrs típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább