„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Letov S.231 csehszlovák vadászgép

A csehszlovák légierő repülőgépparkjának korszerűsítésének keretein belül 1933-ban a Letov cég megteremtette ezt a meglehetősen sikeres, biplán elrende- zésű vadászgépet. A repülőgépet az S.31 sorozatban gyártott vadászgép bázisán hozták létre, de jelentősen eltért az elődjétől. Az S.231 géptörzsének szerkezete teljesen fémből készült, de technológiai szempontból egyben rendkívül egyszerűnek bizonyult, ami megkönnyítette a gép szerelését és karbantartását, illetve jelentősen csökkentette a konstrukció súlyát. Aero-dinamikai formái alapján az S.231-es kétségtelenül a két világháború közötti korszak egyik legelegánsabb repülőgépe volt. Éppen ennek köszönhette a nagyon jó sebességet és a kiváló manőverező készséget. Ha összehasonlítjuk más, abban az időben gyártott vadászgépekkel, akkor elmondható, hogy az S.231 egy szinten volt a szovjet I-15 és a brit Gloster Gauntlent biplánokkal.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,76 m

  • Magasság: 2,79 m

  • Fesztávolság: 10,08 m

  • Hatótáv: 450 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 9300 m

  • Szerkezeti tömeg: 1280 kg

  • Felszálló tömeg: 1770 kg

  • Csúcssebesség: 348 km/h

  • Fegyverzet: négy Strakonice Type 30 7,62-mm-es géppuska; 6 db könnyű bomba (12 kg-os)

  • Hajtómű: egy 560 Le-s Walter (Bristol) Mercury motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább