„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fokker T.VIII-W holland hidroplán

1936-ban a holland tengerészeti légierő új típusra kívánta cserélni az anyaországban és holland gyarmatokon felderítésre és torpedóvetésre használt, elavult Fokker T.IV-W hidroplánt. Elkészült a Fokker T.VIII-W típus, amelyet 1939-ben álíitottak szolgálatba. Három altípus is született. Az első a T.VIII-W/G jelű volt, 19 darabot gyártottak vegyes fa-fém szerkezettel, a törzs hátulsó része fából készült. A 12 darab T.VIII-W/M is vegyes építésű volt, de ezeken a gépeken a törzs hátulsó részét már könnyűfémből alakították ki. A harmadik, némileg nagyobb méretű altípusból, a T.VIII- W/C-ből ötöt Finnország vásárolt meg (egyet közülük kerekes kivitelben) 890 Le-s (663,5 kW) Bristol Mercury XI típusú csillagmotorral.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 13,05 m

 • Magasság: 5,01 m

 • Fesztávolság: 18,08 m

 • Hatótáv: 2750 km

 • Személyzet: 3 fő

 • Csúcsmagasság: 6800 m

 • Szerkezeti tömeg: 3100 kg

 • Felszálló tömeg: 5000 kg

 • Csúcssebesség: 285 km/h

 • Fegyverzet: egy 7,92 mm-es mereven beépített géppuska a törzs bal oldalán, egy 7,92 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részén és lehetőség 600 kg-os torpedó- vagy bombateher zárt elhelyezésére

 • Hajtómű: két 450 Le-s (335,5 kW) Wright R-975-E3 Whirlwínd típusú, kilenchengeres egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább