„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fokker G.I holland nehézvadász

A harmincas évek közepén számos katonai szakértő úgy vélte, hogy a kétmotoros, nehéz vadászgépek az egymotoros, egyszemélyes vadászgépeknél jóval eredményesebben használhatóak. Azt feltételezték, hogy a két motor nyújtotta nagyobb megbízhatóság, a hosszabb hatótáv, az erősebb fegyverzet és a jobb emelkedőképesség hatékonyabb fegyvert jelent majd. Hollandiában ezzel egyetértettek, és a Fokker cég ennek megfelelően alkotta meg G.I-es típusát, amely 1937 márciusában repült először. A prototípust 36 darab két- vagy háromüléses G.IA jelű kezdeti sorozatgép követte. Hat további ország is megrendelte a G.1B-nek nevezett exportváltozatot; ezekből 1940 májusában három gép állt a holland légierő szolgálatában, ezek megsemmisültek. További mintegy 20 gépet - már a német megszállás alatt - a Luttwaffe részére, iskolagépként gyártottak.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 10,87 m

 • Magasság: 3,81 m

 • Fesztávolság: 17,16 m

 • Hatótáv: 1500 km

 • Személyzet: 2-3 fő

 • Csúcsmagasság: 9200 m

 • Szerkezeti tömeg: 3300 kg

 • Felszálló tömeg: 5000 kg

 • Csúcssebesség: 475 km/h

 • Fegyverzet: nyolc 7,92 mm-es, mereven beépített géppuska az orrban, egy 7,92 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részén és 400 kg bombateher külső felfüggesztési pontokon

 • Hajtómű: két 830 Le-s (619 kW) Bristol Mercury VIII típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább