A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fokker D.XXI holland vadászgép

A D.XXI a holland-kelet-indiai hadsereg légiereje számára készült. A Fokker cégtől megszokott vegyes fa-fém szerkezetű gép mérsékelten korszerűnek számított; mereven beépített futóműve volt, de átmenő főtartós, fiahordó szárnya fékszárnnyal és zárt pilótafülkéje. A D.XXI-I prototípus 1936 márciusában repült először, ezt követően a hadvezetés inkább az anyaországnak, mint a gyarmatának rendelte meg a repülőgépet. 35 darab készült belőle Hollandia, kettő Dánia és hét Finnország számára. Dániában még további 10, Finnországban pedig 85 repülőgépet gyártottak a típusból, az utóbbiból 50-et 825 Le-s (615 kW) Pratt & Whitiiey RE-1515-SB4-es típusú motorral. A legtöbb holland repülőgép megsemmisült az 1940 májusi német betörés során, de a finnek, akik mérsékelt sikerrel használtak a típust, csak 1948-ban selejtezték ki gépeiket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,16 m

  • Magasság: 2,95 m

  • Fesztávolság: 11,08 m

  • Hatótáv: 930 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 11 000 m

  • Szerkezeti tömeg: 1448 kg

  • Felszálló tömeg: 2053 kg Csúcssebesség: 460 km/h

  • Fegyverzet: két 7,92 mm-es mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt a törzsön és két 7,92 mm-es mereven beépített géppuska a szárnyakban

  • Hajtómű: egy 830 Le-S (619 kW) Bristol Mercury VIII típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább