„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fokker C.X holland harcászati felderítő

1933-ban a Fokker cég a sikeres kétüléses C.V-sorozat gépeinek ulódjaként megalkotta a Fokker C.V-E továbbfejlesztését, a C.X-est, amely 1934-ben repült először. Az elődjéhez hasonlóan vegyes fém-fa szerkezetű, karcsú kétfedelűbe mereven beépített, burkolt futómű került. Összesen 71 repülőgép készült el, az utolsók már zárt pilótafülkével. 32 darabot a holland, illetve a holland-kelet-indiai (ma Indonézia) légierő vett át. A holland használatban lévő gépek 650 Le-s (485 kW) Rolls-Royce Kestrel V típusú V-motorokkal repültek, míg a Finnországnak szállított 39 repülőgép, amelyhez még 35 helyi licencgyártású gép is járult, Bristol Pegasus csillagmotorokat kapott. 1940-ben a hollandoknak még mintegy 10 gépe szolgálatban állt. A finnek, miután belebonyolódtak a második világháborúba, mérsékelt sikerrel használták a típust, de csak 1958-ban selejtezték ki.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,16 m

  • Magasság: 3,31 m

  • Fesztávolság: 12,0 m

  • Hatótáv: 900 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 8100 m

  • Szerkezeti tömeg: 1548 kg

  • Felszálló tömeg: 2900 kg

  • Csúcssebesség: 335 km/h

  • Fegyverzet: egy 7,62 mm-es mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt a törzsön, egy 7,62 mm-es forgatható géppuska a hátsó pilótafülkében és 500 kg bombateher külső felfüggesztési pontokon

  • Hajtómű: egy 890 Le-s (663,5 kW) Bristol Pegasus XII vagy XXI típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább