„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fokker C.V holland többfeladatú repülőgép

A Fokker cég 1923-ban berepült C.IV jelű kétfedelű felderítőgépét 1924-ben a keskenyebb törzsű C.V, a húszas-harmincas évek egyik legsikeresebb többfeladatú repülőgépe követte; több kisebb légierőben a típus még a háború első éveiben is rendszerben állt. A két legfontosabb altípus a C.V-D vadászkísérő- és felderítő- és a C.V-E bombázógép volt. Az 1927-től a magyar kereskedelmi minisztériumban működő Légügyi Főosztály a titkos légierő részére Fokker C.V-C -D és -E repülőgépeket rendelt, részben a holland Fokker-, részben a a típust licencben gyártó csepeli Weiss Manfréd gyártól. A Fokker C.V.-ösökhöz a WM megvette a francia Gnome-Rhone gyártól (az angol Bristol gyár által kifejlesztett) a 420 Le-s (310 kW), kilenchengeres Jupiter csillagmotor gyártási jogát. A WM legalább 50 (polgári lajstromjeles) felderitőgépét gyártott: megjelentek a Fokker-alapelvek a WM saját tervezésű gépein, a WM-16-oson és bizonyos mértékig a WM-21-esen is.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 9,53 m

 • Magasság: 3,31 m

 • Fesztávolság: 15,30 m

 • Hatótáv: 1000 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 5900 m

 • Szerkezeti tömeg: 1910 kg

 • Felszálló tömeg: 2400 kg

 • Csúcssebesség: 215 km/h

 • Fegyverzet: egy 7,9 mm-es géppuska, 16 x 8 kg vagy 4 x 50 kg bombateher

 • Hajtómű: egy 400 Le-s (298 kW) Napier Lion, vagy 420 Le-s (336 kW) Bristol Jupiter VI csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább