„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Commonwealth Wírraway ausztrál iskolagép

1936-ban az ausztrál kormány, hogy függetlenítse magát a repülőgép-importtól, saját nemzeti repülőgép-gyártási programba kezdett. Létrehozták a Commonwealth Aircraft Corporationt, amelynek első terméke a CA-1 típusjelű Wirraway. a North American repülőgép-gyár NA-33 gépének ausztrál változata volt. (Az NA-33 pedig az NA-26 - US Army Air Corpsnál BC-1 jelű - másodfokú kiképzésre szolgáló iskolagép továbbfejlesztett változata). Két CA-1-es prototípus ké- szült, ezek 1939 márciusában repültek először, majd követte őket 755 darab Wirraway Mk I sorozatgép. Ezeket hét gyártási ütemben készítették a második világháború alatt. A típust 1939 júniusában állították szolgálatba: jó teljesítményüknek, megfelelő fegyverzetüknek köszönhetően a gépeket 1942 során - korlátozott mértékben - hadműveletekben is bevetették.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 8,47 m

 • Magasság: 2,66 m

 • Fesztávolság: 13,11 m

 • Hatótáv: 1159 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 7010 m

 • Szerkezeti tömeg: 1811 kg

 • Felszálló tömeg: 2291 kg

 • Csúcssebesség: 354 km/h

 • Fegyverzet: két darab 0,303 hüvelykes, mereven beépített géppuska a törzsön, továbbá 454 kg-os bombateher külső felfüggesztési pontokon

 • Hajtómű: egy 600 Le-s helyi licencgyártású, Pratt & Whitney R-1340-S1H1-G Wasp típusú kilenchengeres, egysoros csiliagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább