„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Avia B-534 csehszlovák vadászgép

Az Avia készítette utolsó csehszlovák kétfedelű vadászgépet a korábbi B-34-es típusból fejlesztették ki. 1933-ban repüli először, akkoriban kora egyik legjobb vadászgépének számított. A típusnak öt főbb változata volt. A B-534-I-esből 47 gép készült el két-két 7,7 mm-es géppuskával a törzsben és az alsó szárnyon. A B-534-II-esekből 99 épült, négy 7,7 mm-es géppuska került a törzsükbe. A B- 534-III altípusból a Görögországba és Jugoszláviába eladottakkal együtt 46 készült, burkolt futóművel és nagyobb feltöltő-beömlőnyilással. A B-534-IV-esből 272 darabot gyártottak zárt pilótafülkével. A 35 Bk-534 egyetlen, 7,7 mm-es géppuskája a légcsavarkörön keresztül tüzelt, és egy 20 mm-es gépágyúra lehetett cserélni. 1939-ben, miután a németek lerohanták Csehszlovákiát, néhány repülőgéppel a szlovák bábkormány pilótái repültek 1944-ig, de nagyobbrészt Németországban, továbbképzésre használták a gépeket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,20 m

  • Magasság: 3,09 m

  • Fesztávolság: 9,41 m

  • Hatótáv: 580 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10 600 m

  • Szerkezeti tömeg: 1460 kg (felszálló tömeg: 2120 kg)

  • Csúcssebesség: 415 km/h

  • Fegyverzet: négy 7,7 mm-es mereven beépített, előre tüzelő géppuska és 120 kg-os bombateher külső felfüggesztési pontokon

  • Hajtómű: egy 830Le-s (619 kW) Avia (Hispano-Suiza licenc) 12Ydrs típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább