„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PZL P.7 lengyel vadászgép

pzl_p7
 
A PZL P.7 az 1930-as évek elején a lengyel légierő első teljesen fémépítésű, Lengyelországban kifejlesztett és sorozatban gyártott vadászrepülőgépe. Szolgálatba állásakor világviszonylatban is a legkorszerűbb vadászgépek közé tartozott, a PZL P.6 továbbfejlesztésével Zygmunt Puławski tervezte. Az első prototípusa 1930 októberében repült, kisebb változtatások után került sorozatgyártásba 1932 közepén PZL P.7a típusjellel. 1933-ig összesen 149 db gép készült el, és még ugyanebben az évben szolgálatba állították a Lengyel Légierőben, ahol az alig pár éves, de elavult konstrukciójú PWS–A és a PWS–10 vadászrepülőgépeket váltotta le. A PZL P.11 megjelenéséig a lengyel vadászrepülőgép-állomány gerincét képezte. Az 1939-es Lengyelország elleni német támadás idején még számos példánya szolgálatban állt.


TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 6,98 m

  • Magasság: 2,69 m

  • Fesztávolság: 10,57 m

  • Hatótáv: 600 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 8500 m

  • Szerkezeti tömeg: 1090 kg (felszálló tömeg: 1476 kg)

  • Csúcssebesség: 327 km/h

  • Fegyverzet: két 7,7 mm-es (később 7,92 mm-esre átalakított) Vickers E géppuska

  • Motor: egy 520 Le-s ?koda–Bristol Jupiter VII F kilenchengeres csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább