„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vickers Wellesley bombázógép

Háromüléses, többfeladatú bombázó. A repülőgép egy 1933-ban többfeladatú és torpedóvető repülőgépre kiírt, hivatalos pályázatra született, magánkezdeményezésként. A Wellesley 1935 júniusában repült először; újszerű, geodétikus sárkánya és nagy oldalviszonyú, önhordó szárnya volt. A vászonborítású mélyfedelű repülőgép berepülése olyan jól sikerült, hogy a légügyi minisztérium 96 darabot rendelt belőle. A később Wellesley Mk I-ként jelölt gépeket közepes bombázógépeknek szánták, a bombák a szárny aljára szerelt két tartályban kaptak helyet. 1938 májusáig 176 repülőgépet gyártottak. A sorozat későbbi gépeinek nem hivatalos jele Wellesley Mk II volt, ezeken a két különálló, elülső és hátsó pilótafülke között a törzs üvegezett része, az "üvegház" jelentette a kapcsolatot. A Wellesley gépek jó szolgálatot tettek a briteknek a háború első szakaszában Észak- és Kelet-Afrikában.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 11,68 m; magasság 4,67 m; fesztáv 22,72 m

  • Szerkezeti tömeg 3070 kg (felszálló tömeg: 5674 kg)

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 0,303 hüvelykes, a bal szárnyba mereven beépített géppuska, egy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a hátsó pilótafülkében, és 907 kg-os bombateher

  • Motor: egy 850 LE-s Bristol Pegasus XX típusú, 9 hengeres egysoros csillagmotor

  • Hatótávolság: 4640 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 368 km/h; csúcsmagasság 7770 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább