„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Westland Wapiti többfeladatú katonai repülőgép

A húszas évek közepén a RAF pályázatot irt ki a végképp elavult, első világháborús többfeladalú kétfedelű, a de Havilland D.H.9A kiváltására. Az új típusnak jobb teljesítményt kellett nyújtania, nagyobb hasznos terhelést viselnie, sárkányának a legkedvezőtlenebb viszonyokat kibírnia, bárból repüljenek is vele. A legfontosabb követelmény mégis az volt, hogy az új géphez hasznosítani lehessen a D.H.9A felhalmozódott szerkezeti elemeit. A nyertes Westland cég Wapiti típusához a D.H.9A farokrészét és szárnyszerkezetét használták fel. A Wapiti 1927 márciusában repült először, és a fejlesztések után 570 darabot gyártottak belőle az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Dél-Afrika számára, Wapiti Mk I-től Mk VI-ig terjedő típusjelekkel, a Wapiti Mk VIII jelű gépek pedig Kínába kerültek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 9,90 m; magasság 3,61 m; fesztáv 14,15 m

  • Szerkezeti tömeg: 1442 kg

  • Felszálló tömeg: 2449 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 0,303 hüvelykes - a pilótafülke előtt a törzs tetején mereven beépített - géppuska, egy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a hátsó ülésben és 263 kg-os bombateher külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: egy 490 LE-s (365 kW) Armstrong Siddeley Jaguar VI típusú 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 1062 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 225 km/h; csúcsmagasság 6280 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább