„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hawker Hart könnyű bombázógép

Az 1920-as évek végéről származó klasszikus katonai repülőgép egy 1926-os kiírás eredményeként született. Ezzel a nappali gyorsbombázó repülőgéppel akarták leváltani az Airco (de Havilland) D.H.9A és a Fairey Fawn típusokat. A tervezésnél a lehető legteljesebb aerodinamikai tisztaságot vették alapul - és nem véletlen, hogy a két háború között a Hart alaptípus és a változatok gépeiből több épült, mint bármely más brit repülőpgép-típusból. A Hart prototípusa 1928 júniusában repült először, 450 db Hart Bomber repülőgép, kilenc Hart Communication és 507 darab Hart Trainer repülőgép készült brit szolgálatra. A számokba beleértendő tíz kétkormányos repülőgép is, amelyet az ausztrál légierő részére gyártottak, Demon Mk II jelzéssel. A Hartokat az Egyesült Királyságban már 1938 során visszavonták az elsővonalbeli szolgálatból, de iskolagépként még hosszú ideig sikeresek maradtak. Néhány repülőgép a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is szolgálatban állt egészen 1943-ig.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,94 m

  • Magasság: 3,17 m

  • Fesztávolság: 11,35 m

  • Hatótáv: 756 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 6510 m

  • Szerkezeti tömeg: 1148 kg (felszálló tömeg: 2066 kg)

  • Csúcssebesség: 296 km/h

  • Fegyverzet: egy 0,303 hüvelykes mereven beépített géppuska a törzs bal oldalán, egy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a hátsó pilótafülkében és 263 kg-os bombateher külső megerősített függesztőpontokon

  • Hajtómű: egy 525 Le-s (391 kW) Rolls-Royce Kestrel IB vagy XDR típusú 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább