„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hawker Fury Mk I/II vadászgép

A Hawker Fury Mk I-est 1931-ben állították szolgálatba. Az első brit vadászgép volt, amelynek sebessége meghaladta a 200 mérföld/órát (322 km). A sikereken felbuzdulva a Hawker cég, hogy a megnövelt teljesítményeket bizonyítsa, saját költségére és kockázatára megépítette az Intermediate (Közbenső) Fury-t és a High Speed (Nagysebességű) Fury-t. Ezek vezettek el a Fury Mk II. sorozathoz, a Fury Mk I. továbbfejlesztett, burkolt futóműves változatához. A 20 százalékkal nagyobb teljesítményű Kestrel V1 motor az új gép sebességét 8, az emelkedöképességét 34 százalékkal növelte meg. A Fury Mk II-est átmeneti típusként fogadták el és 98 darabot rendeltek belőle; a gépek 1937 elejétől öt RAF századhoz kerültek. Mivel 1939-es típusselejtezésük után a repülőgépeket gondosan tárolták, 24 darabot átadhattak Dél-Afrikának. 1940/41-ben a gépeket Kelet-Afrikába telepítették át, hogy ott esetleg az olaszok ellen bevessék őket, de erre már nem került sor.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 8,15 m; magasság 3,11 m; fesztáv 9,14 m

  • Szerkezeti tömeg: 1240 kg

  • Felszálló tömeg: 1637 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 0,303 hüvelykes mereven beépített gépágyú a pilótafülke előtt a törzsön

  • Motor: egy 640 LE-s (477 kW) Rolls-Royce Kestrel VI típusú V-motor

  • Hatótáv: 435 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 359 km/h; csúcsmagasság 8990 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább