„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Handley Page Heyford bombázógép

Nagy-Britanniában a vadász- és bombázókötelékekben, valamint a csatarepülő-egységeknél jelentős számú biplán szolgált a húszas és a harmincas években is. Valamennyi háború előtti brit bombázótípus közül a Handley Page Heyford volt a legismertebb. A prototípus 1930 júniusában repült először, és az első sorozatgépet 1933. november 7-én adták át a repülőcsapatoknak (No. 99 Squadron). Ezzel a típussal lassanként további ezredeket láttak el. Egy merevített, fémszerkezetű kétfedelűről van szó, helyenként vászonborítással - egy műszaki alapkialakításról - ami messze elmaradt a korabeli Junkers és Tupoljev konstrukciók mögött. És bármennyire meglepő is, az utolsó Heyfordok 1940-ben még a kiképzőegységeknél repültek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 17,68 m; magasság 5,33 m; fesztáv 22,84 m

  • Szerkezeti tömeg: 4270 kg

  • Felszálló tömeg: 7660 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: három 7,7 mm-es mereven beépített géppuska és 1590 kg-os bombateher

  • Motor: két 600 Le-s Rolls-Royce Kestrel IIIS

  • Hatótáv: 1500 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 230 km/h; csúcsmagasság 6400 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább