„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gloster Gladiator vadászrepülőgép

A korábbi Gloster Gauntlet továbbfejlesztéseként Henry Phillip Folland által tervezett Gladiator volt az utolsó sorozatban gyártott brit kétfedelû repülőgép. Több korszerû megoldást (pl. zárt pilótafülke) alkalmaztak a modellnél, ám az 1930-ban indult, majd sokáig "jegelt" fejlesztések csak 1937-ben jutottak el a hadrendbe állításig. Ekkor a típus már elavultnak volt tekinthető. Ennek ellenére viszonylag nagy számban készült. Tengerészeti változata is létezett, Sea Gladiator néven, ezek egy részét a RAF gépeiből alakították át. Már 1939-ben megkezdték felváltását korszerűbb típusokkal, ennek ellenére 1944-ben is hadrendben állt, mint időjárás-megfigyelő. Öszesen 747 gép került legyártásra, ezek jó része bevetésre került a háború kezdetén, főleg a mediterrán térségben. A Gladiatorokkal több légigyőzelmet értek el a finnek a "téli háború” idején a szovjetek ellen, de a német vadászokkal vívott légicsatákban a RAF Giadiatorjai már alulmaradtak. Sikeresek voltak viszont az olasz vadászrepülőgépekkel szemben, és kifejezetten híresek lettek a Málta védelméért vívott harcokban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,2 m

  • Magasság: 3,4 m

  • Fesztávolság: 9,8 m

  • Hatótáv: 689 km 

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 11 500 m

  • Szerkezeti tömeg: 1562 kg (felszálló tömeg: 2206 kg)

  • Csúcssebesség: 414 km/h

  • Fegyverzet: 4 db előretüzelő 7,7 mm-es Colt-Browning géppuska

  • Hajtómű: egy 830 LE-s Bristol Mercury IX, 9 hengeres léghűtéses csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább