„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fairey Albacore torpedóvető/felderítő repülőgép

Háromüléses, repülőgép-hordozóról és szárazföldről bevethető torpedóvető és felderítő repülőgép. Az Albacore az FAA részére készült, azzal a céllal, hogy teljesítményeivel túlszárnyalja az elsődlegesen torpedóvető Fairey Swordfish repülőgépeket. Valójában azonban az Albacore-ok csak kiegészítették a Swordfish-t ebben a feladatkörben, ezt bizonyítja, hogy a régebbi Swordfish-ek egy évvel túlélték az Albacore-okat a szolgálatban. Az 1936-os igények alapján született repülőgép a Swordfish korszerűsített változata volt, zárt pilótafülkével, erősebb motorral, hidraulikusan működtetett fékszárnyakkal, és számos ellenálláscsökkentő aerodinamikai módosítással. A két prototípus 1938 decemberében repült először. A 798 darab Albacore Mk I-es jelzésű sorozatgépet 1940 márciusától állították szolgálatba. A típusnak nem született továbbfejlesztett változata, és a gépeket 1944 során kivonták az elsővonalbeli szolgálatból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 12,26 m

  • Magasság: 3,81 m

  • Fesztávolság: 15,23 m

  • Hatótáv: 1497 km

  • Személyzet: 3 fő

  • Csúcsmagasság: 6310 m

  • Szerkezeti tömeg: 3270 kg

  • Felszálló tömeg: 5670 kg

  • Csúcssebesség: 257 km/ó

  • Fegyverzet: egy 0,303 hüvelykes mereven beépített géppuska a bal alsó szárnyban, egy vagy két 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a pilotafülke végén és 907 kg-os torpedó-, vagy bombateher külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: egy 1130 Le-s (843 kW) Bristol Taurus XII típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább