„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Boulton Paul 'Defiant' vadászgép

A harmincas években a mereven beépített, előretüzelő géppuskák helyett több géppuskával ellátott, mozgatható lövésztornyokat kezdtek alkalmazni a repülőgépeken. Ezáltal egyrészt egyszerűsödött a pilóták dolga, másrészt a lövegtornyokba rendezett géppuskák tüze nagyobb területet fogtak be. A britek az 1939 decemberében hadrendbe állított Defiant típuson valósították meg az elképzelést. Az 1940 májusi légicsaták során a repülőgép kezdetben be is vált, de a német pilóták hamar rájöttek, hogy fordulékonyabb és könnyebb vadászgépeikkel szemből vagy alulról kell támadniuk a Defiantokat, mivel arra nem lehetett a géppuskákat forgatni. Végül a Defiantokat éjszakai vadászzolgálatra, majd a megalázó célzsákvontatásra rendelték. 723 darab Mk I. és NF.Mk I., 210 darab Mk II. és NF.Mk II. készült el, 1260 Le-s (939,5 kW) Merlin XX-es motorral, továbbá 140 darab TT.Mk I-est rendeltek meg Mk II. vadászgépként.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 10,77 m

  • Magasság: 4,39 m

  • Fesztávolság: 11,99 m

  • Hatótáv: 748 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 9250 m

  • Szerkezeti tömeg: 2757 kg (felszálló tömeg: 3788 kg

  • Csúcssebesség: 489 km/ó

  • Fegyverzet: négy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a toronyban a törzs tetején

  • Hajtómű: egy 1030 Le-s (768 kW) Rolls-Royce Merlin III típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább