„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Blackburn Skua zuhanóbombázó

Repülőgép-hordozóról működő zuhanóbombázó- és vadászrepülőgép. 1938-as szolgálatba állásakor a Blackburn Skua volt az első angol zuhanóbombázó és a brit Royal Navy első, bevetésre alkalmas egyfedelű gépe. A második világháború kezdetén ezen típus pilótái érték el az első légi győzelmet német repülőgép ellen - egy Dornier Do 18-as hidroplán lelövésével - ugyanakkor ez volt az első repülőgéptípus, amellyel a II. világháborúban német hadihajót – a Königsberget – süllyesztettek el. Zuhanóbombázó sikerei ellenére hamarosan kiderült, hogy a Skuák tehetetlenek a modern vadászgépekkel szemben, ezért 1941-re kivonták a frontvonalból, ahol a modernebb Fairey Fulmar gépekkel váltották fel őket. A Skua és a belőle kifejlesztett Blackburn Roc vadászgépek végül célvontatóként és iskolagépként fejezték be pályafutásukat. Összesen csak 192 darab készült a típusból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 10,85 m

  • Magasság: 3,81 m

  • Fesztávolság: 14,07 m

  • Hatótáv: 1223 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 6150 m

  • Szerkezeti tömeg: 2490 kg

  • Felszálló tömeg: 3732 kg

  • Csúcssebesség: 362 km/h

  • Fegyverzet: 4 db 7,7 mm-es géppuska a szárnyban, 1 db 7,7 mm-es géppuska a hátsó lőállásban, valamit egy 230 kg-os bomba, vagy 4 db 25 kg-os bomba

  • Hajtómű: egy 903 LE-s Bristol Perseus XII csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább