„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Avro Lancaster 'Special' különleges bombázógép

Ötüléses, különleges bombázógép. Miután a RAF 854 darab 5441 kg-os "Tallboy" (Langaléta) mélységi romboló bombát dobott le bombázásai során, volt már tapasztalatuk nagy bombák szállításában és pontos célba juttatásában. Bevétették hát a kategóriájában legnagyobb, 9979 kg-os "Grand Slam" (Nagy durranás) nevezetű bombát is, amely robbanás előtt mélyen a földbe fúródva földrengésszerű hatást ért el. A bombák szállítására 1945 márciusától a Lancaster B.Mk I (Special) repülőgépeket használták, a Lancaster B.Mk I típusból építettek át 33 darabot erre a célra: meghosszabbították a gép nyitott bombatárát, és a súlycsökkentés érdekében elhagyták mind az orrba, mind pedig a törzsre épített lövésztornyot. A gépekkel a 617. század 41 darab ilyen bombát dobott le tengeralattjáró-dokkokra és közlekedési csomópontokra, meglehetős sikerrel.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 21,18 m

  • Magasság: 6,24 m

  • Fesztávolság: 31,09 m

  • Hatótáv: 2494 km

  • Személyzet: 5 fő

  • Csúcsmagasság: 5790 m

  • Szerk. tömeg: 16 083 kg (felszálló tömeg: 32 659 kg)

  • Csúcssebesség: 462 km/h

  • Fegyverzet: négy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a faroklövész tornyában, valamint egy 9979 kg-os "Grand Slam" bomba, félig a bombatérben

  • Hajtómű: négy 1640 Le-s (1223 kW) Rolls-Royce Merlin 24 típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább