„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Armstrong Witworth Whitley bombázógép

Bár 1939-ben már elavult, mégis ez a gép volt a Bombázó Parancsnokság egyik erőssége. A kezdetben éjszakai bombázógéppel később a Partvédelmi Parancsnokság repülői láttak el járőr- és tengeralattjáró-elhárítási feladatokat. Az 1937-ben szolgálatba állított Whitley Mk.I.-eseknek (34 gép) és a 126 továbbfejlesztett, sorozatban gyártott Mk.II.-esnek és az Mk.III.-asnak Armstrong Siddeley Tiger típusú csillagmotorja volt, ám a 33 darabos Mk.IV-es sorozatba már Rolls-Royce Merlin motorok kerültek. A legfontosabb változat, az Mk.V. hátul meghosszabbított törzzsel, módosított farokrésszel és nagyobb üzemanyagtartállyal készült. Az 1466 gépes szériát az Mk.VII-esek követték, a Partvédelmi Parancsnokság részére levegő-felszín radarral.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 21,47 m

  • Magasság: 4,56 m

  • Fesztávolság: 25,67 m

  • Szerkezeti tömeg: 8778 kg

  • Felszálló tömeg: 15 184 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska az orrban, négy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a farokrész tornyában és 3177 kg-os bombateher

  • Hajtómű: két 1145 LE-s Rolls-Royce Merlin X típusú 12 hengeres V-motor

  • Hatótáv: 2650 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 370 km/h; csúcsmagasság 7915 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább