„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Westland Whirlwind vadászgép

westland_whirlwind
 
A RAF első kétmotoros együléses vadászgépének kialakításában fontos szempont volt, hogy a gép orrába négy, 20 mm-es gépágyút lehessen elhelyezni. A motorok kipróbálásához a Rolls-Royce Peregrine típus két változatát vették alapul, amelyek tulajdonképpen a hagyományos Kestrel-motorok korszerűsített változatai voltak. A motorok gyermekbetegségei, valamint az, hogy a Rolls-Royce cég inkább nagy Merlin-motorjai fejlesztésével és gyártásuk felfuttatásával volt elfoglalva, megpecsételte a Whirlwind sorsát. Az egyébként kitűnő vadászgépből mindössze 112 darab készült, amelyeket 1940 júniusa és 1943 júniusa között állítottak hadrendbe, két századnál. A megmaradt Whirlwind Mk. I.- eseket később Mk. I.A jellel vadászbombázó repülőgépekké alakították át. A repülőgépnek egyébként túl nagy volt a leszállósebessége, ezért sem állítottak belőle többet hadrendbe.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hossz 9,85 m; magasság 3,18 m; fesztáv 13,75 m

  • Szerkezeti tömeg: 3770 kg

  • Felszálló tömeg: 5170 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: négy 20 mm-es, az orrba mereven beépített gépágyú és 454 Kg-os bombateher külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: két 765 LE-s Rolls-Royce Peregrine I, 12 hengeres V-motor

  • Hatótáv: 1279 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 580 km/h; csúcsmagasság 9145 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább