„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Supermarine Walrus repülőcsónak

supermarine-walrus-02
Négyüléses, partvidéki és repülőgép-hordozóról bevethető mentő-, megfigyelő- és tengeralattjáró-elhárító kétéltű repülőcsónak. 1920-ban a Supermarine vállalatnál berepülték a Channel (Csatorna) nevezetű repülőcsónakot, majd 1922-ben a továbbfejlesztett Seagull (Sirály) Mk I.-est. A fejlesztési program során 1933 júniusában elkészült a nagyrészt fémépítésű Seagull Mk V. típus, amelyből az ausztrál kormány 24 gépet rendelt. Ezután brit megrendelésre 1935-ben 12 katapultról indítható repülőcsónakot gyártottak, már Walrus Mk I. típusjellel. A későbbi rendelésekkel együtt összesen 556 repülőcsónak készült el, mind az FAA, mind a RAF rendszeresítette a típust felderítő és tengeri mentőgépként, 635 Le-s (473,5 kW) Pegasus IIM2 típusú motorokkal. A sorozat utolsó gépeit már levegőfelszín radarral is ellátták. Az utolsó változatból, a Walrus Mk II-ből 191 példány készült 1944 januárjáig, erősebb motorral és fából épült csónaktesttel.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek: hossz 11,58 m; magasság 6,13 m; fesztáv 13,95 m

  • Szerkezeti tömeg: 2223 kg

  • Felszálló tömeg: 3334 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a lövészállásban az orrban, egy vagy két 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a lövészállásban a törzs tetején és 272 kg-os bomba- vagy mélyvízi bombateher

  • Motor: egy 775 LE-s (578 kW) Bristol Pegasus VI típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

  • Hatótáv: 966 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 217 km/h; csúcsmagasság 5460 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább