„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Avro Manchester közepes bombázó

man

Mivel a repüléstechnika az 1930-as években rohamosan fejlődött, az angol légügyi minisztérium 1936-ban újgenerációs közepes bombázógépet igényelt. Az Avro és a Handley Page is jelentkezett tervekkel. Mindkét cégnél megrendelték a prototípust, de a Handley Page-terv a rajzasztalon maradt. Az Avro cég megépítette a Manchester közepes bombázógépet, 200 darabos kezdeti megrendelést kaptak rá. A Manchester Mk. I. 1939 júliusában repült először és a típus 1940 novemberétől lépett szolgálatba. 20 db épült meg belőle, majd 180 darab Mk. IA követte, melyeken nagyobb lett a két külső függőleges vezérsík, így az Mk. I középső függőleges vezérsíkját elhagyhatták. A Manchester sárkánya ideálisnak volt mondható, de a megbízhatatlan Vulture motorok miatt a típus gyártását 1942 júniusában leállították. Utódja a méltán híressé vált négymotoros Lancaster Mk. I lett.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 21,14 m

  • Magasság: 5,95 m

  • Fesztávolság: 27,48 m

  • Hatótáv: 2660 km

  • Személyzet: 7 fő

  • Csúcsmagasság: 5855 m

  • Szerkezeti tömeg: 13 350 kg (felszálló tömeg: 25 402 kg)

  • Csúcssebesség: 426 km/h 4000 méteren

  • Fegyverzet: két 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a gép orrában a lövész-toronyban, két 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a törzs alatti lövésztoronyban, (később a tornyot hátra, a törzsre helyezték), négy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a faroklövész tornyában és 4695 kg-os bombateher a gép bombaszekrényeiben

  • Motor: két 1760 LE-s Rolls-Royce Vulture I típusú, 24 hengeres X-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább