„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Republic P-47 'Thunderbolt' vadászgép

p47-2
 
Amerikai kísérővadász, a II. világháború legnehezebb vadászgépe. A méretei miatt szemre is hatásos repülőgép - a tiszta vonalvezetés és az erős motor szerencsés ötvözetének köszönhetően - figyelemre méltó tulajdonságokkal rendelkezett. Az Egyesült Államok az európai hadszíntér eseményeit figyelemmel kísérve már hadbalépése előtt megkezdte egy korszerű vadászgép kifejlesztését. Az XP-47B jelű prototípus 1941 májusában repült először. A P-47-esek gyártása 1942 elején kezdődött, 1943 áprilisában álltak hadrendbe. A Thunderboltok nagy és nehéz, félelmetes fegyverzettel ellátott gépek lettek. Eredetileg a csendes-óceáni hadszíntérre szánták a típust, de Európában is bevetették, mivel nagy hatótávolsága miatt hosszasan tudta kísérni a B-17-es és a B-24-es bombázókat. A későbbi típusváltozatok egyre korszerűbbek és hatékonyabbak lettek, még a sugárhajtású Me-262-esekkel is sikerrel szálltak szembe. Egyes országokban egészen az 50-es évekig hadrendben maradtak. A háború végéig 15 683 db-ot gyártottak ebből a géptípusból.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 11,01 m

 • Magasság: 4,42 m

 • Fesztávolság: 12,42 m

 • Hatótáv: 2774 km (póttankkal)

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 12.800 m

 • Szerkezeti tömeg: 4858 kg

 • Felszálló tömeg: 7350 kg

 • Csúcssebesség: 700 km/h

 • Fegyverzet: 6-8 db 12,7 mm-es Browning géppuska mereven a szárnyba beépítve; max. 1135 kg bomba v. rakéta, külső megerősített pontokon.

 • Hajtómű: Pratt & Whitney R-2800-59, 18 hengeres kétsoros csillagmotor, 2535 LE

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább