„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Curtiss P-40 'Warhawk' vadászgép

p40_01
 
Együléses, egymotoros amerikai vadászrepülőgép. A P-40 az első amerikai alsószárnyas, behúzható futóműves, teljesen fémépítésű, nagyobb sorozatban gyártott vadászmonoplán, a P-36 soros-motoros változata volt. A típus első gépeit 1940. januárba adták át. 1942-ben a P-40 csaknem felét tette ki az USAAF vadászrepülőgépeinek, ezenkívül nagy számban repültek a brit és a szovjet légierőben is. A P-40-et technikai színvonalát tekintve a legtöbb korabeli gép megelőzte, ám megbízhatósága, és erőteljes szerkezete miatt a háború folyamán végig rendszerben maradt. 1942-1944 között a Földközi-tenger medencéjében, a Távol-Keleten és a keleti fronton vetették be, főleg a szárazföldi csapatok támogatására, vadászbombázóként. Összesen 13 788 darab épült a P-40-ből, amelynek különböző változatait a Curtiss cég eredeti Hawk (Sólyom) jelzése után a britek Mohawk (P-36), Tomahawk, Kittyhawk, az amerikaiak Warhawk típusnévvel jelölték.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 10,20 m

 • Magasság: 3,23 m

 • Fesztávolság: 11,35 m

 • Hatótáv: 1210 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 9470 m

 • Szerkezeti tömeg: 2550 kg

 • Felszálló tömeg: 5171 kg

 • Csúcssebesség: 552 km/h

 • Fegyverzet: hat 0,5 hüvelykes mereven beépített géppuska a szárnyban és 680 kg bombateher a külső felfüggesztési pontokon

 • Hajtómű: 1200 LE-s Allison V-1710-81, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább