„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Boeing B-29 'Superfortress' bombázó

b29-01
Kifejlesztése 1938-ban vette kezdetét. Ugyanebben az évben készült tanulmány nagy hatótávolságú, túlnyomásos kabinnal ellátott nehézbombázó-típus szükségességét vetette fel. Prototípusa 1942 elejére készült el, és a következő év közepén már sorozatban gyártották. Első bevetésére 1944-ben került sor, a kezdeti koncepcióval ellentétben már csak a csendes-óceáni hadszíntéren. 1945 márciusától nappali és éjszakai bevetések követték egymást. Főként gyújtóbombákat vittek magukkal, amelyek különösen hatásosak voltak a könnyűszerkezetes japán faépületek ellen. A B-29 és a B-29A szupererődök bőséges és főként távvezérelt elhárítófegyverzettel rendelkeztek. A gépek bombaterhelhetősége és repülési teljesítménye tovább nőtt, amikor már nem kellett tartani a japán vadászgépektől, s a további 311 db B-29B szupererőd gyártásakor már csak farok-géppuskaállást építettek. 1945. augusztus 6-án Paul Tibbetts ezredes parancsnoksága alatt az Enola Gay nevű B-29-es bombázó dobta Hirosimára az első atombombát. Összesen 2458 B-29-es készült el.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 30,20 m

 • Magasság: 9,07 m

 • Fesztávolság: 43,08 m

 • Hatótáv: 9200 km

 • Személyzet: 10-14 fő

 • Csúcsmagasság: 10 240 m

 • Szerkezeti tömeg: 31.800 kg (üresen)

 • Felszálló tömeg: 56.250 kg

 • Csúcssebesség: 572 km/h (9150 m-en)

 • Fegyverzet: max. 12 db 12,7 mm-es Browning géppuska, 1 db 20 mm-es forgatható gépágyú, max. 9070 kg bomba

 • Hajtómű: 4 db Wright R-3350-23 Cydone 18 hengeres kétsoros csillagmotor, 2200 LE

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább