„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Northrop P-61 'Black Widow' éjszakai vadászgép

A P-61-es "Fekete özvegy" volt az első olyan amerikai repülőgép, amelyet eredetileg is éjszakai vadásznak terveztek. Bár nem érte el a német Heinkel He 219 Uhu teljesítményét és tűzerejét, a Black Widow is rendkívül erős és hatásos éjszakai vadászgép volt. Jól bevált a zavarórepülési feladatokra, mivel nagy lőszerkészletet lehetett vele szállítani. A két XP-61 prototípus 1942 májusában repült először. A nagyméretű, kétmotoros repülőgépen középen helyezték el a legénységi teret, a radart és a fegyverzetet. A motorburkolatok meghosszabbításaként két keskeny törzs kettős függőleges vezérsíkban végződött, amelyeket a vízszintes vezérsík kötött össze. A két prototípus után 13 darab YP-61 kísérleti gép épült csapatprbbákra, mielőtt a P-61A sorozat 200 gépét 1944 nyarán szolgálatba állították volna. A típus fegyverzete elsődlegesen négy 20 mm-es gépágyú volt, az első 37 repülőgép törzsének tetejére távirányítású lövésztornyot is építettek, négy 0,4 hüvelyes géppuskával. Ezeket később elhagyták, mivel tüzeléskor a repülőgép igen hevesen berezgett. A P-61A-kat 1944 első felétől a csendes-óceán térségében alkalmazták, de az év végére Európa légterében is megjelent. Készült fotófelderítő változatban is.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 15,13 m

  • Magasság: 4,49 m

  • Fesztávolság: 20,14 m

  • Hatótáv: 4830 km

  • Személyzet: 3 fő

  • Csúcsmagasság: 10.090 m

  • Szerkezeti tömeg: 10 673 kg

  • Felszálló tömeg: 16 420 kg

  • Csúcssebesség: 589 km/h

  • Fegyverzet: 4 db 20 mm-es gépágyú, 4 db 12,7 mm-es Browning géppuska, max. 4 db 726 kg-os bomba.

  • Hajtómű: 2 db Pratt & Whitney R-2800-65 Twin Wasp, 2250 LE.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább