A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Northrop A-17 támadó repülőgép

Az A-17-est a Gamma 2 utasszállító gépből fejlesztették harcigéppé, és az első 110 darab A-17-est 1935 júliusában adták át. Ezt a sorozatot az erősebb motorral és behúzható futóművel ellátott 129 darab A-17 és két, háromszemélyes parancsnoki szállítógép, az A-17AS követte. Az Egyesült Államokban a gépeket még az ország hadbalépése élőtt visszavonták az elsővonalbeli szolgálatból, de az exportált gépek sokkal hosszabb ideig repültek. A Northrop céget a Douglas gyár vásárolta meg, a típust ezután DB-8 jellel gyártották. A helyi licencgyártásokat is beleértve 102 gép repült svéd, 10 iraki színekben, 20 Hollandiába, 36 Norvégiába és 10 Peruba került. Peru további 34 repülőgépet rendelt, ezeket azonban A-33-as típusjellel amerikai szolgálatra foglalták le. Hat 7,62 mm-es géppuskát szereltek rájuk és 816 kg-nyi bombát vihettek. Franciaország 32, az Egyesült Királyság 61 repülőgépet kapott.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,65 m

  • Magasság: 3,65 m

  • Fesztávolság: 14,55 m

  • Hatótáv: 192 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 5915 m

  • Szerkezeti tömeg: 2316 kg

  • Felszálló tömeg: 3425 kg

  • Csúcssebesség: 354 km/h

  • Fegyverzet: négy 0,3 hüvelykes, a szárnyba mereven beépített géppuska, egy 0,3 hüvelykes, forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részén, (ez a törzs alatti lövészállásban is használható volt) és 544kg-os bombateher zárt bombatérben és külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: egy 825 Le-s (615 kW) Pratt and Whitney R-1535-131 típusú 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább