„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

North American T-6 'Texan' kiképzőgép

Az 1935-ben először repülő, és a 1930-as évek végén szolgálatba állt soknevű North American Texan-t (T-6; AT-6; SNJ; Harvard) még ma is használják kiképzésre, a RAF pedig 1938 és 1955 között alkalmazta Harvard néven. Elsõsorban oktatógép volt, több változatban, de fényképes felderítésre és ten- geralattjárók elleni harcra is bevetették. Több mint 15 ezer készül ebből a nagyon sokoldalú, megbízható típusból. A North American repülőgépgyár hírnevét a Billy Mitchell tábornokról elnevezett "Mitchell" közepes bombázó" alapozta meg. A gyár később olyan híres típusokat adott a hadseregnek, mint az itt tárgyalt T-6-os "Texan" iskolagép vagy a P-51-es "Mustang". Nehéz lenne fontossági sorrendet felállítani a három típus között, de az biztos, hogy a gépek a II. világháború összes hadszínterén megjelentek, és nemcsak a USAAF, hanem a szövetségesek légierejében is jelentős szerepet játszottak.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 8,85 m

 • Magasság: 3,88 m

 • Fesztávolság: 12,80 m

 • Hatótáv: 1175 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 7400 m

 • Szerkezeti tömeg: 1890 kg

 • Felszálló tömeg: 2410 kg

 • Csúcssebesség: 273 km/h

 • Fegyverzet: három 7,62 mm-es géppuska

 • Hajtómű: egy 600 Le-s Pratt & Whitney R-1340-AN-1 Wasp motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább