A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Martin B-10 & B-12 közepes bombázógép

A második világháború kezdetekor már elavult típus a maga korában úttörő szerepet játszott. Ugyanis az első nagy sorozatban gyártott, tisztafém amerikai bombázógép volt, itt alkalmaztak az amerikai tervezők először géppuskatornyot, és ez volt a USAAC első önhordó alsószárnyas repülőgépe. Az USAAC 151 darab B-10 és B-12 gépét a háború előtt már selejtezték, de az exportra gyártott gépek egy része még repült a háború kitörésekor. A tipus Model 139 jelű változatából Argentínába, Chilébe, Kínába, Sziámba (ma Thaiföld) és Törökországba exportáltak 35, 9, 26, illetve 20 darab repülőgépet. Mind Kínában, mind pedig Holland Kelet-Indiában bevetették a gépeket a japánok ellen. Holland Kelet-India 120 darab Model 139W-1 rendelt a harmincas-negyvenes évek fordulóján.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 13,46 m

  • Magasság: 3,53 m

  • Fesztávolság: 21,61 m

  • Hatótáv: 952 km

  • Személyzet: 4 fő

  • Csúcsmagasság: 7680 m

  • Szerkezeti tömeg: 4682 kg (felszálló tömeg: 7210 kg)

  • Csúcssebesség: 322 km/h

  • Fegyverzet: egy 0,3 hüvelykes, forgatható géppuska az orrlövész tornyában, egy 0,3 hüvelykes, forgatható géppuska a törzs tetején, egy 0,3 hüvelykes, forgatható géppuska a törzs alján és 1025 kg-os bombateher zárt bombarekeszekben és külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: két 775 Le-s (578 kW) Wright R-1820 G-102 Cyclone típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább