„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lockheed Ventura felderítő/bombázógép

1939 közepére a Lockheed cég az Egyesült Királyság számára a Lockheed L-14 Super Electra utasgépből kialakította a Hudson tengerészeti felderítőgépet. Ezután nekikezdtek hasonló célokra átalakítani a hosszabb törzsű L-18 Lodestar repülőgépet. Az amerikai vállalat bemutatta a haditengerészeti felderítő- és a nappali bombázógép előzetes terveit a briteknek, akik elfogadták a bombázó-változatot, a Hudson és a Bristol Blenheim gépek Ieváltására. Az így létrejött Ventura Mk I-eseket (188 repülőgépet) 1942 októberétől állították szolgálatba, csakhogy a típus nem felelt meg a nappali bombázógépektől elvártaknak, ezért a repülőgépeket később a haditengerészet használta. Rendelésekre elkészült 487 darab Ventura Mk II (ezek közül 231 később az Egyesült Államok tulajdonába ment át), majd 200 Ventura Mk IIA és 387 Ventura GR.Mk V is. A Ventura repülőgépeket a nemzetközösség valamennyi országában, a szabad-francia és a brazil légierőnél is rendszeresítették.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 15,78 m; magasság 3,67 m; fesztáv 19,97 m

  • Szerkezeti tömeg 9170 kg (felszálló tömeg: 15 4504 kg)

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: két 0,5 hüvelykes géppuska a törzs elején, két 0,5 hüvelykes forgatható géppuska a törzs két oldalán, két 0,303 hüvelykes forgatható géppuska a lövésztoronyban a törzs tetején, és 2271 kg-os bombateher

  • Motor: két 2000 LE-s Pratt & Whitney R-2800-31 típusú 18 hengeres, kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 2670 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 518 km/h; csúcsmagasság 6010 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább