„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lockheed P-38 'Lightning' nehézvadász

A Lockheed cég első katonai repülőgépe, mely rengeteg újítást tartalmazott. 1937-ben kezdték el tervezni, és 1939- ben készült el a prototípusa. A nehéz vadászgépen két törzs hordozta a szárnyközéprészt, amelyben az orrkerekes futómű-szerkezet fő egységeit és a két motor turbófeltöltőit elhelyezték. Az első néhány kísérlet kudarccal végződött, de mivel a gép nagyon nagy hatótávolságúnak bizonyult, 1941-ben mégis megkezdődhetett a gyártása. Ez a lépés az elért eredmények alapján kockázatos volt, de sikeresnek bizonyult. Bár a Lightninget gyártották a legkisebb számban a világháború alatt (kevesebb mint 10 ezer készült belőle, ebből is megközelítőleg ezer volt a fotófelderítő-változat), mégis mindegyik hadszíntéren megfordult, és a Csendes-óceánon több japán gépet semmisített meg, mint bármelyik másik típus.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 11,53 m

 • Magasság: 3,91 m

 • Fesztávolság: 15,85 m

 • Hatótáv: 4184 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 13 410 m

 • Szerkezeti tömeg: 5806 kg

 • Felszálló tömeg: 9800 kg

 • Csúcssebesség: 666 km/ó

 • Fegyverzet: egy 20 mm-es Hispano M2 (C) mereven beépített gépágyú, négy 12,7 mm-es géppuska az orrban, és 1814 kg bomba- vagy rakétateher külső megerősített pontokon

 • Hajtómű: két 1600 Le-s (1193 kW) Allison V-1710-111/113 típusú 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább