„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Grumman JF/J2F 'Duck' hidroplán

Ez a különös formájú, egyetlen úszótalppal rendelkező amerikai hidroplán az US Navy megrendelésére készült, kilenc változatban. Az első JF-1 típusjellel készült el 1933-ban, Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp motorral. Ezt követte a JF-2 "Coast Guard", már 559 kW teljesítményű Wright Cyclone motorral. 1937-től 1941 elejéig körülbelül 115 darab JF és J2F-1, J2F-4 "Ducks" állt szolgálatba, különféle feladatkörökben, de elsősorban partvédelemi feladatok ellátására alkalmazták. Ezeket követte a J2F-5s és a J2F-6s sorozat gépei. Az utolsó változatokat 1944-ben már Kolumbiában a Columbia Aircraft Corporation gyártotta. 1945-ig - a gyártás beszüntetéséig - több mint 600 darab készült ezekből a gépekből. Népszerűségét elsősorban könnyű kezelhetőségénak, megbízhatóságának és különleges kinézetének köszönhette.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 10,41 m

  • Magasság: 4,29 m

  • Fesztávolság: 11,92 m

  • Hatótáv: 600 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 7100 m

  • Szerkezeti tömeg: 1860 kg (max. felszálló tömeg: 3500 kg)

  • Csúcssebesség: 250 km/h

  • Fegyverzet: három 7.7 mm-es Browning géppuska és 100-150 kg bombateher 

  • Hajtómű: egy 900 Le-s (660 kW) Wright R-1820-54 Cyclone kilenchengeres motor 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább