„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Grumman F7F 'Tigercat' vadászbombázó/éjszakai vadász

Az amerikai haditengerészet nem sokkal a Pearl Harbor-i légitámadás után határozta el egy nagyteljesítményű, repülőgéphordozóról üzemeltethető vadászgép létrehozását. Az éjszakai változat az alaptípus első repülése után több mint egy évvel, 1944 októberében került a csapatokhoz, először a VMF(N)-531-hez. Időközben a japán ellenállás megtört, ezért elsősorban nappali kísérővadászként alkalmazták a gépet. Az atombomba ledobását követően Iwo Jimára repültek, majd részt vettek 1945 októberében Kínában a "show the flag" műveletben, és fegyveres felderítő bevetéseket hajtottak végre a térségben 1947-ig. A típus bevetésre került még a koreai háború első felében is.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 13,82 m; magasság 5,06 m; fesztáv 15,70 m

  • Szerkezeti tömeg: 5943 kg

  • Felszálló tömeg: 10 235 kg

  • Személyzet: 1 v. 2 fő

  • Fegyverzet: négy 12,7 mm-es Browning géppuska az orrészben, és négy 20 mm-es M-2 gépágyú, valamint hat rakéta vagy két 454 kg-os bomba

  • Motor: két Pratt & Whitney R-2800-34W Double Wasp 18 hengeres kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 1885 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 689 km/h; csúcsmagasság 12 130 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább