„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Grumman F6F 'Hellcat' vadászgép

A Grumman F4F 'Wildcat'-ok felváltására készült. Miután egy kényszerleszállást végzett japán Zero-t találtak az Aleut-szigetek környékén, azt az Egyesült Államokba szállítottak és a Grumman gyárban alapos tesztelésnek vetették alá. Ennek nyomán készült el az F-6 Hellcat, a Boszorkány. 1943 végére 2500 db állt a flotta rendelkezésére. Bár nem fordult olyan gyorsan, mint a Zero, nagy sebessége és erős fegyverzete segítségével félelmetesen szedte áldozatait. 1944 júniusában a Mariana-szigeteknél folyó csatában majd 400 bombázót és vadászrepülőgépet semmisítettek meg a Boszorkányok. Olyan elsöprő győzelmet arattak, hogy ezt a csatát az amerikai vadászpilóták később a marianai nagy pulykavadászatként emlegették. A Corsair vadászokkal együtt a Hellcat a háború végéig biztosította a Csendes-óceán térségében a légifölényt. 7868 repülőgép készült, köztük 1432 gépes, radarral felszerelt F6F5N éjszakai vadászsorozat, melynek utolsó gépein két géppuskát 20 mm-es gépágyúkra cseréltek. Legutolsó változatai még Koreában is sikerrel szerepeltek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 10,12 m; magasság 3,97 m; fesztáv 13,03 m

  • Szerkezeti tömeg 4100 kg (felszálló tömeg: 5161 kg)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: hat darab 12,7 mm-es Browning géppuska

  • Motor: 2000 LE-s Pratt & Whitney R-2800-10 Double Wasp kétsoros csillagmotor

  • Hatótávolság: 1745 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 602 km/h; csúcsmagasság 11 275 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább