„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Grumman F4F 'Wildcat' vadászgép

A Wildcat első prototípusa még kétfedelű modell volt, de 1936-ban egyszárnyú vadászgéppé alakították át. Az első szállítmányok Angliába kerültek, ahol Martlet néven rendszeresítették, de hamarosan megjelentek az Egyesült Államok légierejénél is. A háború kezdeti szakaszában az USA általánosan használt vadászgépe, felhajtható szárnyú változata anyahajókon is szolgált. Később is szolgálatban maradt, de ekkor már nem igazán számított korszerűnek, mégis légigyőzelmek sora fűződött a nevéhez. 1943 januárjától a Hellcatok váltották fel.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 8,82 m; magasság 3,63 m; fesztáv 11,58 m

  • Szerkezeti tömeg 2612 kg (felszálló tömeg: 3361 kg)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: hat darab 12,7 mm-es Browning géppuska, 2 db 45 kg-os bomba

  • Motor: 1200 LE-s Pratt & Whitney R-1830 csillagmotor

  • Hatótávolság: 1245 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 602 km/h; csúcsmagasság 11 280 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább