„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Grumman TBF/TBM Avenger torpedóvetőgép

Repülőgép-hordozóról és szárazföldről bevethető torpedóvető repülőgép. Miután a TBF 1942 májusában a Midway-i csatában bemutatkozott, hamarosan a II. világháború klasszikus torpedóvető repülőgépévé vált. 1941 augusztusában repült először, és 1945 márciusáig 2289 db-ot gyártottak a TBF-1 típusból. Az igény az Avangerekre messze meghaladta a Grumman üzem kapacitását, ezért a tömeges gyártás a General Motors Eastern Aircraft Division nevű gyárára hárult. Itt 1945 szeptemberéig 550 darab TBM-1 és 2332 darab TBM-1C készült el, amelyek a TBF-1-nek és a TBF-1C-nek feleltek meg, és 4657 példányt gyártottak a TBM-3-ból, amelynek sokkal erősebb, R-2600-20 típusú motorja volt. A TBM-1-eshez hasonlóan, a TBM-3 is számos altípusban készült. A TBM-3D tengeralattjáró-elhárító radarral állt szolgálatba, a TDM-3E-re pedig külön felfüggesztett gondola került a radarnak. A kölcsönbérleti szerződés keretében sok repülőgépet adtak át Angliának, és a típus számos változata a háború után is szolgálatban állt különféle feladatok ellátására.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 12,86 m

  • Magasság: 5,02 m

  • Fesztávolság: 16,54 m

  • Hatótáv: 3097 km

  • Személyzet: 3 fő

  • Csúcsmagasság: 9170 m

  • Szerkezeti tömeg: 4783 kg

  • Felszálló tömeg: 8117 kg

  • Csúcssebesség: 445 km/h

  • Fegyverzet: két 0,5 hüvelykes, mereven beépített géppuska a szárnyban, egy 0,5 hüvelykes Browning forgatható géppuska a pilótafülke mögötti toronyban, lehetőség egy 0,3 hüvelykes géppuska beépítésére a törzs alá és 1134 kg-os torpedó-, bomba- vagy rakétateher.

  • Hajtómű: egy 1900 LE-s Wright R-2600-20 Cyclone, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább