„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Douglas TBD 'Devastator' torpedóvetőgép

A Douglas Aircraft Company által gyártott TBD-1 volt az amerikai haditengerészet első, széles körben használt egyfedelű, repülőgéphordozókról bevethető torpedóvető gépe. Tervezését 1935-ben kezdték el, és 1937-es szolgálatba lépésekor ugyan a TDB jelentős előrelépés volt az addigi kétfedelű torpedóvető gépekhez képest, de a harcok folyamán kiderültek a hátrányai. Így a lomhának, lassúnak és iszonyatosan gyenge manőverezésűnek bizonyuló gépet Midway után rögtön ki is vonták a harctéri szolgálatból. Nem véletlenül: nem csak lassú volt, de hatósugara is kicsinek bizonyult, főleg a japán Nakajima B5N-el összehasonlítva. A típus gépei az 1941 évi harcok folyamán a korábban említettek miatt rendkívűl súlyos veszteségeket szenvedtek el. 1937–1939 között 129 darab Douglas TBD Devastator készült el és állt szolgálatba.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 10,60 m

  • Magasság: 4,60 m

  • Fesztávolság: 15,33 m

  • Hatótáv: 700 km

  • Személyzet: 2-3 fő

  • Csúcsmagasság: 6000 m

  • Szerkezeti tömeg: 2804 kg (max. felszálló tömeg: 4473 kg)

  • Csúcssebesség: 331 km/h

  • Fegyverzet: egy 12.7 mm-es géppuska a motor fölött, egy 7.62 mm-es géppuska a hátsó pilótafülkében; egy Mk13 torpedó vagy 454 kg bombateher

  • Hajtómű: egy 900 Le-s Pratt & Whitney R-1830-64 Twin Wasp motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább