„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Douglas DC-4 'Skymaster' nehéz szállítógép

Az 1942-ben kifejlesztett Douglas DC-4 'Skymaster' négymotoros nehéz szállító repülőgép (katonai változat C-54) csakúgy, mint elődje a Douglas DC-3-as, szintén tiszta vonalvezetésű, kitűnő repülő tulajdonságokkal rendelkező gép volt. Természetesen ez is behúzható futóművel épült, végsebessége pedig meghaladta 430 km/h-t. Ez jóval magasabb, mint ami a szállítógépek esetében megszokott, így a gép különösen alkalmassá vált katonai feladatok végrehajtására. Mindemellett 50 főt (teljes felszereléssel) volt képes akár 3000 km távolságra szállítani. Jelentős, 10 tonnás terhelhetősége megteremtette a lehetőséget nehéz haditechnikai eszközök szállítására is. A túlméretes terheket esetenként a repülőgép futóművei közötti részen, külső függesztményként rögzítették. A háború folyamán legyártott darabszám 1170 volt. A típus gépeit elsősorban a Távol-Keleten vetették be és a háború végéig szolgálatban állt. Egyes példányai - igaz, hogy akkor már csak a polgári légiforgalomban - még 1975-ben is repültek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 28,64 m
  • Magasság: 8,38 m

  • Fesztávolság: 35,65 m

  • Szerkezeti tömeg: 16 930 kg

  • Felszálló tömeg: 29 860 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Szállítokapacitás: 50 fő teljes felszereléssel, vagy 10 tonna teher

  • Motor: négy 1350 LE-s Pratt & Whitney R-2000-7 Twin Wasp kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 3250 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 440 km/h; csúcsmagasság 6860 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább