„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Douglas DC-2 szállítógép

A DC-1 nyitotta meg az utat a korszerű utasszállító repülőgépekhez. Az átmenő főtartós szárny, a zárt utastér, a fémszerkezet, a behúzható futómű, a szép formájú motorburkolat és más újítások minőségi ugrást jelentettek. A típust a Transcontinental and Western Airlines kívánalmai szerint tervezték - az aerodinamikai számításokban Kármán Tódor is részt vett -, prototípusa 1933 júliusában repült először. Ezután áttervezték a nagyobb kapacitású DC-2-essé, mely 1934 májusában emelkedett először a levegőbe. A 208 darab elkészült repülőgépből azonban az amerikai fegyveres erők mindössze 64-et rendeltek; ezek C-32, C-33, C-34, C- 39, D-41, C-42, C-43 és R2D típusjellel álltak szolgálatba, az utóbbi a US Navynél. A legnagyobb sorozatok a C-33-asból (18 gép) és a C-39-esből (35) készültek. A katonai szolgálatba került, korábban polgári gépek C-32A típusjellel repültek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 18,82 m; magasság 4,97 m; fesztáv 25,91 m

  • Szerkezeti tömeg: 5628 kg

  • Felszálló tömeg: 8256 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Szállítókapacitás: két pilóta és 14 utas

  • Motor: két 710 LE-s (529,5 kW) Wright R-1820-12 Cyclon típusú, kilenchengeres egysoros csillagmotor

  • Hatótáv: 1609 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 338 km/h; csúcsmagasság 6840 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább