„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Douglas B-18 'Bolo' bombázógép

1932-ben az amerikai hadsereg pályázatot írt ki egy bombázó terveire, melynek a következő kritériumoknak kellett megfelelnie: legalább 400 kg bombateher és egy önvédelmi géppuska, 3000 m feletti repülés és 200 km/h-nál nagyobb végsebesség. A B-18-as éppen csak alulról súrolta ezt a határt, de könnyű gyárthatóságának köszönhetően megkapta a gyártási engedélyt. A géptest minden páncélzat nélkül készült, vászon és fa borítása semmiféle védelmet nem nyújtott. Egyedüli erénye nagyjából a fémalapú vázszerkezet volt. Az eredetileg beépített egy darab 8 mm-es géppuskája pedig még önvédelmire sem volt elegendő. Futóműve azonban erős volt, így a kiírt 400 kg helyett 525 kg bombateher szállítására volt képes. Első repülésére 1935 áprilisában került sor, majd 1936-ban megkezdődött a sorozatgyártás. 1936 és 1940 között állt elsővolnalbeli szolgálatban, ezidő alatt megközelítőleg 350 darab készült el a nem túl sikeres gépből.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 17,62 m

  • Magasság: 4,57 m

  • Fesztávolság: 27,32 m

  • Hatótáv: 1858 km

  • Személyzet: 6 fő

  • Csúcsmagasság: 5280 m

  • Szerkezeti tömeg: 7400 kg (felszálló tömeg: 10 030 kg)

  • Csúcssebesség: 346 km/h

  • Fegyverzet: három 7.62 mm-es géppuska és 2200 kg bombateher

  • Hajtómű: két darab 1000 Le-s (750 kW) Wright R-1820-53 csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább