„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Curtiss SB2C 'Helldiver' zuhanóbombázó

Tervezése 1939-ben kezdődött, prototípusa, az XSB2C-1 1940 decemberében repült először, de balesetet szenvedett. A későbbiek során a tervet állandóan változtatták, majdnem 900 nagyobb módosítást eszközöltek. Szériagyártása 1942-ben indult meg, első bevetésére a következő évben került sor. A nehezen meginduló gyártás miatt viszonylag kevés készült belőle, de a típust a szakértők hamarosan "a világ legjobb zuhanóbombázója"-ként kezdték el emlegetni. Főként a haditengerészet alkalmazta, a csendes-óceáni hadszíntéren a Douglas SBD Dauntless-eket váltották fel vele. Az USAAF (a szárazföldi légierő) is rendelt belőle, ott a SB2C-1 változatot A-25A típusjelzéssel állították hadrendbe, és alacsonytámadásokra használták. Bár a repülőgép soha nem volt teljesen megfelelő, jobb híján 7200 épült meg belőle, beleértve az A-25 jelű szárazföldi gépeket is.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 11,18 m; magasság 4,01 m; fesztáv 15,17 m

  • Szerkezeti tömeg 4590 kg

  • Felszálló tömeg: 7626 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: kettő 20 mm-es gépágyú a szárnyban, 2 db 0.3 hüvelykes, forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részében, és 1361 kg-os torpedó-, bomba-, vagy mélyvízi bombateher belső bombarekeszben és külső felfüggesztési pontokon

  • Motor: egy 1700 LE-s Wright R-2600-20 Cyclone 14 hengeres csillagmotor

  • Hatótáv: 2210 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 452 km/h; csúcsmagasság 7385 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább