„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Curtiss SBC 'Helldiver' felderítő/zuhanóbombázó

Mivel a US Navynek szüksége volt egy kétüléses vadászgépre, 1932-ben megrendelték a Curtiss Model 73-ast, amely egy kétüléses, magasfedelű repülőgép volt, behúzható futóművel. Később született a döntés, hogy a típust felderítő és felderítő-bombázó célra használják. A zuhanóbombázó-kísérletek során azonban a szárnyszerkezet károsodott, ezért a repülőgépet áttervezték, így született meg a kétfedelű XSBC-2 (Model 77), amelybe 700 Le-s (522 kW) Wright R-1510-12 Whirlwind 14 típusú motort építettek. Ezt 1936 márciusában Pratt & Whitney R-1535-82 Twin Wasp Junior motorra cserélték, és a repülőgép típusjelét XSBC-3-ra változtatták. A gépet végül 1936 augusztusában SBC-3 típusjellel rendelték meg a US Navy számára. Az első 83 darabot 1937. július 17-én adták át, a VS-5. egységnek. Ezeket 174 darab, erősebb Wright motorral ellátott SBC-4 követte, amelyek 1941 decemberében még két századnál repültek, de a harcokban már nem vettek részt.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 8,57 m

 • Magasság: 3,17 m

 • Fesztávolság: 10,37 m

 • Hatótáv: 652 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 7310 m

 • Szerkezeti tömeg: 2065 kg

 • Felszálló tömeg: 3211 kg

 • Csúcssebesség: 375 km/ó

 • Fegyverzet: egy 0,3 hüvelykes, mereven beépített géppuska a törzsön a pilótafülke előtt, egy 0,3 hüvelykes, forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részében és 227 kg-os bombateher

 • Hajtómű: egy 900 Le-s (671 kW) Wright R-1820-34 Cyclone típusú, kilenchengeres csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább