„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Curtiss C-46 'Commando' csapatszállító repülőgép

Elődje a Douglas DC-3-as vetélytársának szánt CW-20-as utasszállító repülőgép volt, mely először 1940-ben emelkedett a levegőbe. A 36 személyesre tervezett gép széles utastere tálcán kínálta a lehetőséget a szállítógépnek való átalakításra, így hasznos terhelhetősége közel 5 tonna volt. A szállítmányt a két személyajtóval és nagyméretű tehertér ajtóval szerelt, nagyátmérőjű törzsbe könnyen be- és kipakolhatták. Egyszerre 50 felfegyverzett ejtőernyős szállítására volt képes. Az ejtőernyősök igen gyorsan tudták elhagyni a gépet, mivel a törzs mindkét oldalán volt egy-egy ajtó. Ennek köszönhetően elkerülhetővé vált a szétszóródás, és lecsökkent a gép vészelhagyásának időtartama is. A csapatszállítónál (C-46) jóval nagyobb mennyiségben készültek teherszállítók (legnagyobb sorozatai a C-46A és C-46D). A több motor- és légcsavar-változattal készült típus alkalmas volt könnyűtüzérség, kisebb járművek, lőszer és üzemanyag szállítására. Voltak sebesültszállító változatok is. Főként a csendes-óceáni és a Kína-Burma-India hadszíntéren alkalmazták, Európában csak 1945 áprilisában vetették be.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 23,26 m

  • Magasság: 6,61 m

  • Fesztávolság: 32,93 m

  • Hatótáv: 2560 km

  • Személyzet: 5 fő

  • Csúcsmagasság: 7470 m

  • Szerkezeti tömeg: 13 400 kg

  • Felszálló tömeg: 25 402 kg

  • Csúcssebesség: 424 km/ó

  • Kapacitás: 36-40 utas vagy 33 hordágy + 4 kísérő vagy 4536 kg teher

  • Hajtómű: 2 db Pratt & Whitney R2800-51 Double Wasp; 2000 LE

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább