„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Consolidated TBY 'Sea Wolf' torpedóvető/bombázó

A US Navy 1939-ben pályázatot írt ki a Douglas TBD Devastator torpedóvető és vízszintes bombázógép leváltására. A 13 legjobb tervet a Brewster, a Grumman és a Vought cég készitette el. A Brewster típusát később félretették, a Grumman gyár gépéből lett a TBF Avenger, a Vought elképzelését pedig XTBU-1 jellel prototípusként rendelték meg. 1941 decemberében repült először, és mivel jobb teljesítményeket ígért, mint a TBF-terv, ezt a típust rendelték meg sorozatgyártásra. A Vought gyárat azonban teljesen lekötötte más megrendelések teljesítése, a tervet átadták a Consolidated vállalatnak, és ekkor lett a gép megnevezése TBY. 1943 szeptemberében 1100 repülőgépet rendeltek meg, de mivel a gyártás elhúzódott, 180 repülőgép legyártása után a szerződést törölték. Az elkészült gépeket csak oktatási célra használták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 11,94 m; magasság 4,71 m; fesztáv 17,35 m

  • Szerkezeti tömeg: 5142 kg

  • Felszálló tömeg: 8590 kg

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: három 0,5 hüvelykes mereven beépített géppuska a szárnyban és a törzsben a pilótafülke előtt, egy 0,5 hüvelykes forgatható géppuska a törzs tetején lévő lövésztoronyban, egy 0,3 hüvelykes forgatható géppuska a törzs alján a lövészállásban és 726 kg-os torpedó- és bombateher

  • Hajtómű: egy 2100 LE-s (1566 kW) Wright R-2600-22 Cyclone 124 típusú 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 1652 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 502 km/h; csúcsmagasság 8960 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább