„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Brewster F2A és Buffalo vadászgép

Az US Navy első egyfedelű vadászgépe, az F2A 1938 januárjában repült először, XF2A-1 prototípusként. A berepüléseket 11 darab F2A-1 típusú szériagép követte, 1939 júliusában álltak szolgálatba 940 Le-s (701 kW) Wright R-1820-34-es motorokkal. Ezután 43 darab F2A-2-est és 108 darab F2A-3-ast gyártottak. Az első változatba erősebb motor került, a másodikra több fegyverzet, és meghosszabbították a repülőgép orrát. Amerikai színekben az F2A gyatrán szerepelt, mégis több állam megvásárolta, B-239 típusjellel. 44 gép Finnországban jól bevált. B-359B típusjellel Belgium is vett 40 gépet, közülük 38 már az Egyesült Királyságba került, Buffalo Mk I jelzéssel. A B-439 típusjelet a holland Kelet-Indiába szánt 20 gép kapta, de ezek a japán megszállás miatt a US Army birtokába kerültek, 17-et később Ausztráliának adtak át.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 8,07 m; magasság 3,69 m; fesztáv 10,67 m

  • Szerkezeti tömeg: 2148 kg

  • Felszálló tömeg: 3247 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 0,5 hüvelykes, a pilótafülke elé mereven beépített géppuska, két 0,6 hüvelykes, a szárnyakba mereven beépített géppuska és 105 kg-os bombateher

  • Hajtómű: egy 1200 LE-s Wright R-1820-40 Cyclone, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

  • Hatótáv: 2704 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 517 km/h; csúcsmagasság 10 115 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább