„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bell P-63 'Kingcobra' vadász/vadászbombázó

A Bell repülőgépgyár P-39 "Aircobra" gépének kissé megnövelt méretű és sebességű változata, amelyet gyakorlatilag már csak a Szovjetunió számára készítettek. Az alsószárnyas, orrkerekes, teljesen fémépítésű gép jellegzetessége - elődjéhez hasonlóan - a pilótafülke mögött elhelyezett motor volt. Így szabadon maradt a hely a repülőgép orrában a géppuskáknak meg a triciklielrendezésű futómű orrkerekének, és a motor közelebb került a gép súlypontjához, ezáltal javult a gép fordulékonysága. A gyártott gépekből több, mint 2400 darabot a Szovjetunió kapott, ahol kis- és közepes magasságban vívott légi harcokhoz kitünő vadásznak tartották. A beépített 37 milliméteres páncéltörő gépágyúval és a szárnyak alá szerelt bombákkal vadászbombázóként a német nehézharckocsikat is sikerrel támadhatta.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,96 m
  • Magasság: 3,84 m

  • Fesztávolság: 11,68 m

  • Hatótáv: 725 km (3 póttartállyal 4143 km)

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10 070 m

  • Szerkezeti tömeg: 2892 kg (felszálló tömeg: 4763 kg)

  • Csúcssebesség: 660 km/ó

  • Fegyverzet: egy 37 mm-es gépágyú, négy 12.7 mm-es géppuska (kettő az orrban, kettő a szárnyakban) + három 227 kg-os bomba a szárnyak alatti, külső felfüggesztési pontokon

  • Hajtómű: egy 1800 Le-s Allison V-1710 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább