„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vultee A-31/35 'Vengeance' zuhanóbombázó

a31
 
1940 elején a franciák 300 zuhanóbombázó repülőgépet rendeltek a Vultee cégtől 1941 szeptemberére, de Franciaország összeomlása miatt egy ideig szünetelt a gyártás. A programot a britek élesztették fel 700 darabos rendelésükkel. A gépek Vengeance Mk I és Mk II jelzéssel kerültek Nagy-Britanniába. Az amerikaiak további 200 A-31 (Vengeance Mk III) gépet vettek az Egyesült Királyságnak a kölcsönbérleti szerződés keretében, majd újabb 100 darab A-35-öst rendeltek. Ezek a gé- pek amerikai berendezésekkel, nagyobb állásszögű szárnnyal és 1600 Le-s (1193 kW) R-2600-11 motorral készültek. Az A-35A tipusjelet 99 átalakított repülőgép kapta, amelyeken az előretüzelő géppuskákat módosították. 536 darab készült a javított teljesítményű A-35B változatból (Vengeance Mk IV). A tipus csak korlátozott mértékben vett részt bevetésekben.

TECHNIKAI ADATOK (A-35B)

  • Méretek: hossz 12,14 m; magasság 4,67 m; fesztáv 14,65 m

  • Szerkezeti tömeg: 4672 kg

  • Felszálló tömeg: 7439 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: hat 0,5 hüvelvkes a szárnyba mereven beépített géépuska, egy 0,5 hüvelykes forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részén, és 907 kg-os bombateher

  • Hajtómű: egy 1700 LE-s (1267,5 kW) Wright R-2600-13 típusú, 14 hengeres, kétsoros csiliagmotor

  • Hatótáv: 2253 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 449 km/h; csúcsmagasság 6795 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább